Razbunarea candidatilor

Candidati murind de ras la citirea unui anunt de angajare neoccidental

Candidati murind de ras la citirea unui anunt de angajare neoccidental

Foarte multi dintre cei care isi cauta un job si ajung sa candideze pentru unul care li se pare interesant, se razbuna si abandoneaza, adesea ostentativ, daca au impresia ca fata de la HR, omul de la firma de recrutare sau mai stiu eu cine i-au tratat cum nu trebuie, le-au pus intrebari stupide, nu au inteles nimic din ce au explicat ei sau pentru ca, pur si simplu, li s-au parut ca sunt “neprofesionisti”. Am scris multe articole despre cei pentru care e mai important sa-i demonstreze fetei de la HR ca e proasta decat sa obtina jobul.

Dar setea de razbunare e mult mai puternica decat credeti. De fapt, cei mai multi nu descopera atunci ca managerul acela e un prost fiindca a angajat o fetisoara proasta la HR si un prost de la o firma de recrutare sa se ocupe de jobul acela. Ei STIU deja asta, nici nu mai e nevoie de atatea confirmari, doar au experienta si au citit si pe Internet si pe forumuri ca asa este, toti din firme sunt niste prosti! Si deci, pe cale de consecinta, compania aceea nu poate sa fie decat proasta, de vreme ce sunt toti prosti, de la un capal la celalalt. Si cum sa vrei sa lucrezi la o astfel de firma proasta?

Si s-au specializat in detectarea prostiei inca de la primele cuvinte. Iata, de pilda, pe unul care m-a mirosit imediat. Am pus si eu pe site un anunt in care scriam ca trebuie sa gasim un country manager pentru o multinationala, ca aia platesc bine, ca sunt cu morala, cu principiile, ca e fabrica si ce am mai socotit eu ca e bine sa se stie. Au fost unii care mi-au trimis CV-urile, dar si destui care mi-au scris ca nu candideaza pentru un post anuntat in acest fel. Dar nu a fost destul sa ma pedepaseasca netrimitandu-mi CV-urile, ci m-au si avertizat dinainte ca nu mi le trimit, sau au comentat direct pe site… :(

Anuntul meu li s-a parut neprofesionist, prea evaziv. Prin urmare:

E scris adânc, am priceput tot. M-a convins să aplic… (urmeaza un semn care arata ca ii vine sa moara de ras)

(cineva intervine in discutie si incearca sa-l consoleze:) să nu uităm că tu ai o lungă istorie în ceea ce priveşte scrisul. Nu toată lumea e la fel de talentată în acest domeniu. Sper că ştii că spun asta la modul cel mai elogios cu putinţă, în ceea ce te priveşte.

Mi s-a părut scris cu picioarele, psemene e o traducere de baltă. … Anunţul e cum e, pe alocuri neclar şi poticnit. Asta e, mă predau.

(acel cineva, acum direct catre mine:) Minunat anunt, dar despre ce vorbim? E asa un bla-bla-bla care nu spune nimic concret. Daca la al doilea job spui ca e ind. alimentara, ce te opreste sa spui ce fel de productie si servicii ofera marele grup care face angajarea din primul anunt ? Tu, in locul unui potent candidat, chiar ti-ai pierde timpul pentru nimic concret? Zau asa…

Am incercat si eu sa ma apar, ca uite, de pilda, la mine pe site sunt unele anunturi foarte detaliate, altele sunt evazive. Poate ca exista un motiv pentru asta, ca nu oi fi eu intr-o saptamana foarte destept si in urmatoarea atat de prost. Dar nu am avut succes… :(

Asta stim cu totii. Doar ca unii dintre noi nu putem recomanda unor oameni seriosi, niste lucruri evazive ca tu sa ai si un feedback pozitiv. In plus, pe orice site serios de headhunting din afara Romaniei, aceste chestiuni nici nu exista. Numai in balcanismele noastre trebuie sa cunosti pe cineva de undeva ca acel “cineva” sa-ti raspunda la un telefon pe o chestiune de business sau sa nu se deranjeze ca a fost contactat in legatura cu ceva legat de jobul sau. Nu ne mai revenim…

Stau si ma gandesc, oare omul acela si-a dat seama ca nu eu il angajam la mine in firma, ca eu sunt doar un umil intermediar pe care s-ar putea sa nu-l mai vada niciodata la fata in toata viata lui dupa aceea? Sa fi redactat eu chiar atat de prost anuntul incat a crezut ca sunt chiar eu angajatorul? Oricum ar fi, ne-a platit-o! Si mie, si angajatorului, si celorlalti din Romania care facem balcanisme… :(

Iarasi am pierdut un candidat valoros… :( Al catelea oare?

PS: si anuntul care i-a facut sa-si dea seama cat de prost si de neoccidental sunt:

Cautam un director general pentru punctul de productie (fabrica) din Romania al unui grup occidental din domeniul serviciilor, lider european si printre cei mai mari in lume in domeniul lor de activitate in peste 50 de tari. Grupul are o fabrica in Romania care produce anumite accesorii si instrumente legate de serviciile grupului in toata lumea. Fabrica a fost construita in Bucuresti, are 120 de angajati, tehnologie de ultima ora si un volum de productie anual in valoare de aprox. 20 Mil. €.

Noul director va fi subordonat direct HO pe Europa si va avea intreaga responsabilitate asupra filialei din Romania, coordonarea directa a productiei fiind activitatea principala. Sunt prevazute investitii noi in extinderea productiei in viitorul apropiat. Jobul este in Bucuresti si nu necesita deplasari frecvente.

Candidatii trebuie sa aiba experienta de productie relevanta, la nivel de organizare industriala ce include supply chain si HR si cu cunostinte financiare la nivelul managementului financiar industrial (managementul costurilor, planning, analiza, executie bugetara, investment planning etc.). Limba engleza trebuie cunoscuta bine, iar cunoasterea limbii romane aduce un avantaj semnificativ.

Salariul este la acelasi nivel cu celelalte posturi similare de site manager de la celelalte fabrici din Europa, iar sistemul de bonusuri este legat aproape exclusiv de calitatea si de performanta industriala. Grupul impune profiluri manageriale identice in toate tarile din Europa (tip de experienta si parcurs profesional, competente tehnice, profil de personalitate etc.), iar conditiile de remunerare sunt, de asemenea, identice.

Grupul are o politica foarte stricta de respingere a managerilor agresivi, indiferent de experienta lor, de competentele tehnice si de celelalte conditii. Nu face absolut niciun compromis in privinta integritatii si a profilului moral al candidatilor, indiferent de experienta lor, de competentele tehnice si de celelalte conditii.

Intreaba sau comenteaza         (25 comentarii) 1. Dan Ferdinand Lungu - 17.08.2017 la 9:24 am

  Mințile mici și odihnite văd în omul de HR un adversar, un dușman și un vrăjmaș care trebuie copleșit și zdrobit cu propria competență, experiență și valoare. Micul om de HR, la sfârșitul interviului trebuie să iasă marcat pe viață, conștient de propria nimicnicie și de valoarea de netăgăduit a onor catindatului și orice secundă pierdută până la a oferta catindatul este de neiertat în fața Domnului !!! Dacă asta nu s-a întâmplat, timpul a fost perdut! O minte mai luminată și mai dospită vede în omulețul de HR un prim pas în a obține ceva de valoare, pentru care aplică și depune ceva efort. Mintea dospită înțelege că scopul existențial al omulețului de HR, de la formularea anunțului de angajare, trecând prin x interviuri și până la ofertarea finală este să desfacă catindatul ca pe-o ceapă de toate straturile ”protectoare” și să-l cunoască cât mai aproape de realitatea nudă astfel încât, recomandarea și consultanța lui către ANGAJATOR să fie cât mai aproape de realitate. Este acolea valoare adăugată ascunsă sau la vedere, au ba ? This is the question ! Că în acest proces onor catindatul se ofuschează, e scos din țâțâni, e stresat și tracasat, că e plictisit sau oripilat de micimea și nivelul subuman al bipedului de HR …. toate astea îl ”ajută” pe omulețul de HR să dezbrace catindatul ca pe-o ceapă, foaie cu foaie și să-i permită să își arate cu generozitate adevăratul caracter și eventuala / potențiala valoare pt ANGAJATOR (if any). Orice reacție, cât de mică, bună sau nebună e cetită, analizată, interpretată și pusă pe răboj … Au voi nu înțelegeți oare aceste frumoase lecții de psihanaliză … neicusorilor , puicusorilor ?

  • George Butunoiu - 17.08.2017 la 10:01 am

   Da, exact asa este! Si, oricat de simplu si de evident este, e greu de inteles pentru marea, marea majoritate a candidatilor/ angajatilor… GB

  • Tinfoil Hat - Comrade Detective - 23.08.2017 la 10:46 pm

   In mare Ferdinand are dreptate cam 10%, dar el e PM (project manager) in Real Estate daca a semnat cy numele real bineinteles, si a angaja niste papitoi pentru RE jobs nu e acelasi lucru cu a angaja pentru highly skilled/paid IT jobs.

   La ce se angajeaza pentru RE, fetelor de la HR nu le trebuie nici liceul….

 2. Marian Stăvăroiu - 29.07.2017 la 1:49 pm
  • Marian Stăvăroiu - 29.07.2017 la 1:51 pm

   Ah, constat că acela e linkul general, nu duce exact la un anume comentariu. Nu-i nimic, cititul e instructiv.

   • un domn - 30.07.2017 la 12:49 am
    • Marian Stăvăroiu - 30.07.2017 la 1:13 pm

     Nu ştiu cine eşti, stimabile “un domn”, dar zău că eşti mai ceva decât autorul acelei mizerii. Nu stau să mă cert cu tine pe alte meleaguri, cum de altfel nu o fac nici cu respectivul. Sănătate.

     • un domn - 30.07.2017 la 4:46 pm

      Ai dreptate,cuvintele tale scrise pe aceasta pagina te definesc (iaurt pasterurizat asezonat de sezon prin cuiele de paishpe…en fin cititul ineptiilor care nu se deschid in linkul tau este instructiv),personal sunt un muritor similar tie,diferenta este incarcatura de bun simt,evident tie iti lipseste; nu stiu daca cel care ti a dedicat acel articol fluviu are dreptate,nu ma intereseaza,insa Spiritul randurilor Lui au Iz de Credibilitate!

 3. R - 27.07.2017 la 9:40 pm

  Chiar conteaza anuntul? Pana nu esti fata in fata cu oamenii sa vezi cu adevarat despre ce e vorba, poate ca l-au copiat de undeva, poate chiar nu stiu ce vor (ceea ce poate fi un mare avantaj ca poti propune ceva)… Daca directia generala e ok, eu personal prefer sa nu fie prea detaliat, sau profesionist.

  • George Butunoiu - 28.07.2017 la 5:50 am

   Conteaza tare, dupa cum se vede… :) Unii, dezgustati de “calitatea” anuntului, refuza sa candideze. Pe asta ma si bazez ca sa fac o prima filtrare, de altfel. GB

   • Florin K - 28.07.2017 la 11:41 am

    Si eu trimit CV-uri in care spun ca am absolvit “a very famous university” din “a great, great country”, unde am invatat “very, very interesting things” care pot sa aduca “great, great value” companiei lor…nu ma cheama nimeni la interviu…de ce ? :) pt ca sunt “very bad people” care nu inteleg ca eu sunt ” a great, great man” care poate sa “make your company great again”…
    Nu e mai simplu sa se stie din start ce e occidental (UK, Germania, Portugalia, Andorra), ce inseamna serviciile alea, ce se intelege prin “cei mai mari” (in primii 3, 5 sau 25 ) ? Niciun recruiter nu ar chema la interviu un John Doe care scrie in CV ca a facut si dres pe undeva, dar nu spune unde. Traim in epoca vitezei, nimeni nu are 3-4 ore de pierdut ca sa afle ca marea companie e “a nice family business of 100 mil EUR with offices worldwide” sau ca marea universitate absolvita e Universitatea Populara din Baden.

    • George Butunoiu - 28.07.2017 la 2:49 pm

     Pai asta am zis si eu, ca vreau sa-i elimin din start pe cei care “nu au 3-4 ore de pierdut”, ca sa ma pot ocupa de ceilalti. Ca sa nu mai spun ca multi dintre acestia care nu au respectivele ore de pierdut nu isi dau seama, nici dupa 100 de comentarii, ca uneori mi se cere sa nu divulg identitatea firmei sau informatii care ar duce la reperarea ei. Degeaba am intrebat eu, de zeci de ori, de ce cred unii ca uneori dau toate detaliie astea si alte ori nu, aici, pe site, in doua anunturi alaturate? Nu s-au prins nici dupa ce le-am dat eu toate hinturile, daramite sa se gandeasca si singuri… :( GB

   • Marian Stăvăroiu - 29.07.2017 la 1:57 pm

    Mă iertaţi, dar nu e chiar aşa. Că una e să produci iaurt pasteurizat şi alta e să faci cuie de 14. Contează şi pentru managerul general, să nu se bage chiar în orice.

 4. Mike B - 26.07.2017 la 1:07 am

  OFF TOPIC pentru “un domn”
  https://cirrusaircraft.com/aircraft/vision-jet/
  Ultima achizitie a firmei ( calculata temeinic …. cu un orar bine facut va fi mai ieftin decit fitziala cu avioane de linie).
  E o placere sa zbori cu “mamaruta”!

  • un domn - 26.07.2017 la 7:15 am

   Servus
   Pe aeroportul Baneasa cred ca am vazut ceva similar,nu era avionul lui Tiriac, o companie de taxi aerian opereaza curse de 2 sau 3 ani cu destinatii medii (nordul Germaniei,Anglia,tarile Baltic,Gibraltar); la 4,sau 5 persoane e o calatorie care e mai faina.Legat de tranfagarasan asfaltarea drumului se face “romaneste”, dar e un lucru bun,cei de la Top Gear au atras atentia cu sarcasmul lor specific englezesc asupra potentialului si asa baietii cu Lambo si au pozat creatiile intr un decor de exceptie.Apropos,decorul de la Transfagarasan bate Jackson Hole,dar pe Guvernanti nu ipasioneaza….sa ne gandim ca un campionat de
   Talia celor de la Jackson Hole,apai PIB ulArgesului ar urcavertiginos…..vorba aia: avem o tara frumoasa,pacat ca ii locuita

   • Mike B - 26.07.2017 la 7:00 pm

    Servus “un domn”
    Exact asta incercam sa facem si noi. Am angajat un pensionar, fost pilot de jet militar, care e pilotul si folosim programare liniara si optimizari pentru planificarea parcursurilor.
    Este mult mai efficient si ieftin pe termen lung. Si zborul este mai placut cu toate ca unora le plac si chestiile acelea de gen mincat la restaurant in aeroport, umblat prin duty free, stewardesele care le aduc chestiile sub nas.
    La noi e ca o masina/taxi aerian. Vrei sa maninci, iti cumperi un sandwich in terminal.

    • Mircea Popescu - 05.08.2017 la 2:55 am

     Vi se pare mai ieftin, pentru ca nu va faceti socotelile calumea. Ia pune la rind si milimorts, ca nu-i acelasi lucru sa zbori cu o coaja de nuca sau cu un liner.

     Ca distractie e una, oamenii in general se distreaza riscindu-si gitul, dar ca business e cu totul alta.

     • inept - 05.08.2017 la 9:59 pm

      ce dobitok esti ))))

  • Florin K - 28.07.2017 la 11:47 am

   Sa te vad pe o furtuna cu mamaruta :)
   Avem 3 Embrarer 100 folosite de toata lumea, de la CEO la ingineri de service care trebuie sa intervina rapid in zone fara mari aeroporturi) si ideea e faina.
   Dar dupa o trecere peste The Channel pe furtuna prefer A320, B737 sau EuroTunnel :)

   • Mike B - 28.07.2017 la 6:33 pm

    Cred ca sint senzatii tari cu mamaruta pe furtuna.
    Cu partea tehnica, adevarul este ca, ne bazam total pe pilot.
    O mica problema cu el este ca este pensioner si are chef sa isi aduca si nepotelul cu el din cind in cind. Inca nu stim cum e treaba cu asigurarile in cazul acela.

    Ideia este sa folosim mamaruta in locuri unde nu sint “hub”-uri si unde automat preturile biletelor sint oribile. Exemplu: sa vedem o investitie intr-o mina in Patagonia (zic si eu….). De exemplu un zbor pina in Yukon, o zona plina de resurse, poate fi si peste $10,000. De aia si credem ca cu cap e o chestier rentabila.

 5. un domn - 25.07.2017 la 12:19 pm
  • Mike B - 26.07.2017 la 12:55 am

   Sa stii ca e foarte faina chestia. Dupa capul meu fiecare masina este adegvata unui anumit mediu.
   Genul asta de masini sint finut facute, au precizie, asa ca trebuie sa fie o placere sa le conduci pe un drum ca Transfagarasanul.
   S-a intimplat sa coduc citeva genuri de masini interesante (Ferrari, Maserati, Lamborghini, Bentley, Aston….am si un Aston batrin, ca deh, cine se mai uita la mine :) ) ).
   Cu Aston-ul pe Coasta de West a USA, care este genul coastei Amalfi dar mult mai lunga, cu o sosea ingusta si serpuinda este o placere totala. Si chiar nu trebuie sa mergi ca nebunul.
   Cu acelasi Aston, sau un Lamborghini, prin oras e un calvar. Din stop in stop…
   Probabil au si reparat Transfagarasanul, ca rotile sint inguste si suspensiile sint cit sint la volumul si inaltimea masinii.

 6. Bogdan - 25.07.2017 la 9:42 am

  Frumos, nu a trecut testul ultimului paragraf,
  “Grupul are o politica foarte stricta de respingere a managerilor agresivi, indiferent de experienta lor, de competentele tehnice si de celelalte conditii. Nu face absolut niciun compromis in privinta integritatii si a profilului moral al candidatilor, indiferent de experienta lor, de competentele tehnice si de celelalte conditii.”

  Faptul ca e scris evaziv, agaseaza iar in acest fel identifici daca indeplineste ultimul paragraf. :)

 7. C - 25.07.2017 la 9:31 am

  Și anunțul, care e anunțul, domnule?

 8. Cristi - 24.07.2017 la 11:11 pm

  Imi place asta, cu “nu ne mai revenim”. Cred ca da bine sa o spui, te face sa pari mai cunoscator. :)

Intrebari si comentarii


seven × = 49