De ce sunt platiti angajatii de la stat cand fac parte din AGA si din CA-uri?

Sedinta CA

Sedinta CA

De cativa ani tot umblu prin ministere si prin companii de stat, si aud zilnic si la tot pasul: cutare nu e azi la birou, are aga, sau are cea. Si am vazut sute si sute de age si de ceauri, insa nu am vazut si nici nu am auzit de vreuna care sa se tina sambata, duminica, sau dupa sase, sapte seara. Si a auzit cineva pana acum de vreun angajat de la stat, din cei pe care-i gasesti in toate agele si ceaurile, care si-a luat o zi libera de la birou, sau o zi de concediu fara plata ca sa se duca la agele si ceaurile lui? Eu nu, si nici altcineva, de asta va asigur. Si atunci de ce mai e platit la aga sau la cea daca asta e o simpla sarcina de serviciu? Daca spune ca pentru responsabilitatea suplimentara sau pentru sporul de stress, de limba straina sau de orice alt fel, nu e adevarat! E o simpla sarcina de serviciu, nici mai grea si nici mai periculoasa decat celelalte pe care le au angajatii si functionarii de la stat. Sau invers, de ce ia si salariu in zilele acelea in care nu lucreaza la biroul lui, ca sa se ocupe de age si de ceauri, pentru care e platit acolo, oricum? Ori ca, daca nu sunt platiti, vor refuza sa faca parte din age si din ceauri? Pai cum sa refuze daca e o sarcina de serviciu, la fel ca celelalte? Fiindca acestia trebuie sa invete management ca sa poata conduce o companie sau o institutie din cea sau din aga? Nici asta nu tine, fiindca nu s-a pus nimeni pe invatat management, nici inainte de a fi numit, nici dupa. Or fi invatat unii, poate, cate ceva din greseli, insa tot nu e un motiv bun ca sa ii platesti in plus.

A fost pusa vreodata aceasta intrebare simpla, evidenta si elementara? L-am asteptat cu totii douazeci si cinci de ani pe Costin Borc ca sa o puna? Gaseste cineva o logica aici? Daca da, care e aceea?

(poza lui Atratus de pe www.deviantart.com)

Intreaba sau comenteaza         (15 comentarii) 1. Daniel Tarcan - 17.02.2016 la 12:33 pm

  AGA, CEA…clientela politicienilor…pt care se poate orice, din pacate…. iar rezultatul e Falimentul…Oltchim, TAROM in curend…etc

 2. Un oarecare - 17.02.2016 la 10:38 am

  Poate intrebarea a fost pusa de multi dar nu la un asa inalt nivel ca al domnului Borc. Prin urmare cu cat mai multi oameni ca domnul Borc la conducerea tarii cu atat mai bine pentru Romania. Daca cetatea vrea sa aiba paine fara circ trebuie sa aiba grija ce oameni isi alege, daca nu…. ca pana acum si tot mai rau. Spor!

 3. Adrian - 14.02.2016 la 6:45 pm

  Dacă sunteți de acord cu diurna și decontarea de către angajator a cheltuielilor cu delegația în timp ce salariul de bază merge în continuare (sunteți? eu sunt) nu văd de ce n-am fi de acord și cu age, ceauri șamd. Eu așa le și văd, dekegații în care trebuie impus (cât mai mult) din punctele de vedere ale entității care a trimis delegatul.

  Notă: textul dumneavoastră l-am citit în ziarul Curentul și normal era să postez (cel puțin și) acolo, dar mă descurc greu să identific varianta desktop unde sunt permise comentariile. În plus anti-spam-ul sitului acestuia nu precizează ce rezultat se dorește, în cifre, litere, ambele. În fine, nu aș fi postat dacă nu era în text referirea la altă persoană: v-a fost coleg, amic?

  • Mike B - 14.02.2016 la 8:15 pm

   Interesanta viziune: daca se plateste masa in deplasare de ce nu s-ar plati sedinta de CA.
   Am mai invatat ceva Adrian si am sa pun si eu aceasta intrebare la rindul meu.

   In acelasi timp cred ca intrebarea e fundamental aiurea pentru ca inainte de asa o intrebare este musai sa se intrebe: cum D-zeu se poate ca CA-urile sa fie formate nu din cei care furnizeaza/risca capitalul plus alti “stakeholders” semnificativi?
   In esenta, situatia este profund comunista caci numai acolo se voia ca fabrica sa fie condusa de “oamenii muncii” care erau “proprietarii mijloacelor de productie”.
   Dar cum cei din fabrici si uzine nu stiau ce cere piata, guvernul ( de fapt partidul) le dicta ce si cit sa produca.
   In Romania un partid cistiga alegerile, isi instaleaza activistii de partid (care platesc tributul) prin sectorul de stat si acestia indeplinesc ordinele de la CC al partidului.

   Faptul ca se considera ca Romania nu este o economie functionala de piata, ca nu exista guvernanta corporatista, ca nu exista sisteme de control intern etc. este o realitate.
   Cei mai mari beneficiari sint multinationalele, cei mai mari perdanti sint adevarati antreprenori Romani si populatia.
   Ce se poate face? Nimica, pina o masa critica nu va ajunge la un anumit nivel de intelegere a situatiei, care se va intimpla in, probabil, 10-15 ani.
   Pina atunci sa speram ca Occidentul va ajuta, multinationalele vor lasa putin mai multi banuti in Ro, tinerii vor fi lasati sa se exprime mai mult.
   Realitatea trista este ca Ro este o tara care reuseste sa faca pasi reali ( nu chestii de genul….luam imprumut si punem populatia sa faca foamea) inainte cind e un rege strain, un presedinte de alta nationalitate, un sef al serviciilor de alta nationalitate, un sef de guvern trait mai mult la tara si in Occident, nu in Bucuresti…putin ca in tarile africane….

 4. Gigi_H - 12.02.2016 la 10:20 am

  Propun concursuri PUBLICE (organizate de Prometric sau PearsonVue) pentru a REPREZENTA INTERESELE STATULUI (unde este cazul) cu KPI foarte fermi și precisi.

  • George Butunoiu - 12.02.2016 la 10:33 am

   Televizate? Un fel de circ, cu animatoare si majorete… GB

 5. Mike B - 12.02.2016 la 10:11 am

  “Because I can!” a fast raspunsul unui rapper celebru, P Didy (…unul din name ca a tot avut tot felul de nume..), la intrebarea: de ce isi tot schimba numele.
  Asa si cu cei la care te referi tu, George. Iau bani pentru ca pot!!
  Logic, nu?

  • George Butunoiu - 12.02.2016 la 10:15 am

   Intrebarea nu era de ce iau acestia bani, fiindca raspunsul e evident. Intrebare era ca de ce nu a pus nimeni intrebarea asta in public pana acum – sigur, cu exceptia mea, de vreo doi ani incoace, si pentru care mai sunt si injurat si catalogat la “ciudati”… GB

   • Mike B - 12.02.2016 la 10:39 am

    Pai asta e si mai simplu: pentru ca pina acuma un an si ceva degeaba deschideai gura caci totul era putred de corupt! Curatenia a inceput de cind?
    Si acuma este putred….cancerul a intrat adinc in organismul statului Romanesc….

   • Mike B - 12.02.2016 la 10:42 am

    Intrebarea asta cu “De ce nu a zis nimeni nimica ca e putred ceva in Romania este tot atit de logica, George, ca intrebarea “De ce este oul oval”.
    E usor sa detectezi un raspuns aiurea….e mai greu sa detectezi o intrebare aiurea!
    Tu de ce nu ai pus intrebarea acuma 4 ani?

    • George Butunoiu - 12.02.2016 la 10:48 am

     Pentru ca acum 4 ani nu aveam vreo legatura cu ceaurile si cu agele si nu a ajuns subiectul pana la mine. Dar daca as fi fost confruntat cu subiectul asta, cu siguranta ca as fi pus si intrebarea si raspunsul ar fi fost acelasi. GB

     • Mike B - 12.02.2016 la 6:40 pm

      Situatia se poate descrie ca: o completa neaplicare a unei bune guvernante corporative si lipsa crasa a controalelor interne.

   • Florian - 26.04.2016 la 1:57 pm

    Pentru ca cei care au pus aceata intrebare nu sunt persoane publice si nu ii ia nimeni in considerare…si nu in ultimul rind, pleaca si lucreaza afara din Ro

 6. Miha B.F. - 12.02.2016 la 9:55 am

  In acceptiunea noastra nu exista nici o logica, dar noi nu suntem “incartiruiti politic! Fac acum referire la bugetari. Toti cei care fac parte din aga si ca sunt numiti pe”linie de partid”, nu sunt nici mai destepti decat altii, nici cu studii si experienta, pur si simplu sunt platiti cu mii de Euro pentru a lua decizii in favoarea anumitor persoane si nu in favoarea unitatilor. Sunt de ani de zile aceeasi, rotiti de la o unitate la alta in functie de interes!

 7. marin Constantin - 12.02.2016 la 8:39 am

  Maestre, Aga e o sinecura, ce naiba… Vorbim de organizare, etica, moralitate, principii? Unde?

Intrebari si comentarii


× 6 = thirty six