Guvernul îți dă primă dacă faci și ceva legal

Achimas CadariuCitesc o stire: noului ministru al sanatatii, dupa ce s-a gandit bine cum sa arate ca el e altfel decat cei de dinainte, i-a venit urmatoarea idee: sa ii premieze pe directorii de spitale care raporteaza datele reale cu privire la nu stiu ce!!!

Insa original nu este, toti ministrii si toate guvernele, de la Petre Roman incoace, s-au intrecut in a-i premia pe cei care fac ceea ce trebuie si este de asteptat sa faca. Ai reducere daca iti platesti niste impozite la timp, ti se reduce penalizarea, sau chiar ti se sterge cu totul daca te induri, intr-un final, sa platesti ceea ce ar fi trebuit sa platesti cu mult timp in urma, primele nu se dau pentru ca ai facut ceva in plus pentru institutie, ci pentru ca existi, muncitorii beti de la Oil Terminal primesc marire de salariu pentru ca nu au dat foc la depozitele de carburanti, si tot asa…

Ponta a facut mare caz din scaderea impozitelor. Singurul lui argument (dar si al tuturor celorlalti de dinaintea lui), spus cu mandrie pe toate canalele de televizor, de cate ori a avut ocazia, era ca asa va scadea evaziunea fiscala!!! Sa aduci un astfel de argument, ca prim-ministru, mai ales, e rusinos, e lamentabil. E o recunoastere publica a neputintei tale si a celor din guvernul tau. Nu cred ca si-a dat seama, habar nu are ce inseamna justitie sociala, asa dupa cum nu a inteles mai nimic din cate i s-au intamplat, presupun. Sau ne-a luat chiar pe toti de prosti? Insa am tot scris despre asta.

Cand traiesti si muncesti in societate, lucrurile se fac intr-un singur fel, nu in mai multe: cand faci ceea ce ai promis, ti se da (plateste) ceea ce ti s-a promis, cand faci mai mult decat atat ti se da o prima, cand faci mai putin esti penalizat, iar cand faci ceva ilegal esti bagat la inchisoare. Daca faci altfel, nu e bine. Orice student de la psihologie sau de la sociologie iti poate demonstra. Sa o faci, insa, din niste calcule electorale cinice, e cam necivilizat, daca nu chiar ilegal…

Dar punem pariu ca in curand Toba ne va anunta ca va da cate un voucher de 50 de lei pe luna fiecarui sofer care nu isi mai parcheaza masina pe trotuar, iar Costescu le va da cate un porc de Craciun muncitorilor de la CFR ca sa nu mai raporteze avarii fictive pentru a ponta orele suplimentare si a pleca cu materialele acasa?

 

Intreaba sau comenteaza         (12 comentarii) 1. Pingback: Un celebru expert în recrutare îl ia peste picior pe ministrul Sănătății - Ziarul Curentul

 2. Carmen - 11.01.2016 la 10:15 pm

  Cu tot respectul, angajatorul care vrea performanta isi adapteaza oferta astfel incat sa motiveze, creeaza canale de comunicare directa la toate nivelurile ierarhice si duce o politica de promovare transparenta si corecta. Angajatorii romani nu fac acest lucru decat pentru pozitiile cheie, de inteles de altfel, din motive economice, considerand ca astfel vor pastra controlul. Realitatea este insa alta: oamenii de pe posturile cheie ca sa isi pastreze scaunele vor fi capabili sa minta, sa falsifice rezultatele, cei prost platiti nu vor avea nici motivatia, nici puterea si nici interesul de a schimba ceva in aceasta schema. Idem si cu controlul social: nu poti avea cetateni corecti, responsabili si implicati atata timp cat o treime dintre ei traiesc sub pragul saraciei, daca au vreo durere pot sa urle la luna ca nu ii aude nimeni si vad ce rasa de javre puscariase si puscariabile ajung sa ii conduca.

  • George Butunoiu - 11.01.2016 la 10:34 pm

   Inteleg, insa ce legatura are cu articolul? GB

 3. Agentia de Publicitate - 11.01.2016 la 2:43 pm

  Omul Renasterii stie cel mai bine cum gandesc si actioneaza cei din Guvern, trebuie sa deschidem bine urechile, caci acest guru este un specialist de renume, care a lucrat mult si oneros cu statul! Rezultatele muncii renascentistului sunt binecunoscute opiniei publice:

  http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/investigatii/george-butunoiu-group-recrutorul-specialistilor-tripletei-mazare-constantinescu-strutinsky-pentru-sefia-acn-547331.html

 4. Un comentator - 11.01.2016 la 2:35 pm

  Da, si eu imi aduc aminte de un calcul la fel de cinic, al lui Butunoiu, cum stabilea el si visa la desfiintarea codului muncii. :) As putea spune ca e la fel de necivilizat, ba chiar, ilegal. Pe alocuri, e chiar penal.

 5. Valeria - 11.01.2016 la 12:22 pm

  D-nule Butunoiu, perfect adevarat ceea ce relatati! Este din ce in ce mai mare numarul angajatilor care considera ca salariul li se cuvine doar pentru simplul fapt ca merg la servici. Care considera ca indeplinirea oricarui task din fisa de post, indiferent de cat de banal ar fi, trebuie recompensata suplimentar.
  Si daca suntem tentati sa credem ca cele relatate mai sus caracterizeaza mai mult angajatii din administratie, eu sunt surprinsa sa constat ca, de ceva vreme, acest flagel se extinde inclusiv in sectorul privat. Si nu vorbesc din experientele altora, ci din propria activitate si interactiune cu o mare varietate de echipe de proiect! Este periculos ca anormalitatea tinde sa ia locul …normalitatii! Culmea, inclusiv la nivele inalte de decizie!

  • Corectie - 11.01.2016 la 2:17 pm

   Cred ca ai vrut sa zici “serviciu” in loc de “servici”, asa-i? :) Tu nu prea meriti o marire de salariu, de acord cu tine, dar, ” adulmecandu-te”, sesizez ca ai fi genul care “sufla” cu avant in urechea cui trebuie, deci, s-ar putea, s-o si primesti. :) ))

  • Corectie - 11.01.2016 la 2:30 pm

   Ipotetic vorbind, desigur, asta in cazul in care, nu esti de partea cealalta. Dar, eu iti dau dreptate, “este periculos ca normalitatea tinde sa ia locul…normalitatii”. :)

  • George Butunoiu - 11.01.2016 la 4:41 pm

   Da, stiu ca si in firmele private se intampla asta, desi nu la fel ca in cele de stat. Insa nu am vrut sa lungesc prea mult textul. GB

 6. Mike B - 11.01.2016 la 4:48 am

  George, exposeul are ca premisa ca o societate normala este asa cum ti-o imaginezi tu, sau cum ai vazut in alte locuri.
  Dar “normal” este cum i se pare majoritatii “normal”.

  • George Butunoiu - 11.01.2016 la 8:15 am

   Da, sigur, normal e ca Soarele sa se invarteasca in jurul Pamantului si ca cei din Honolulu ar sta cu capul in jos daca Pamantul ar fi rotund… GB

   • Mike B - 11.01.2016 la 10:35 pm

    Sute de ani toti credeau ca Soarele se invirteste in jurul Pamintului!
    Despre Honolulu…am sa ii intreb pe citiva de acolo cum vad situatia data viitoare cind merg in vacanta in Hawaii!

Intrebari si comentarii


five + = 8