De ce nu poate fi dat afara un angajat care trimite un asemenea mesaj?

Fac eu un contract cu o firma de stat. Il tiparesc, il semnez si pun stampila, bag totul in plic, inchid plicul si il trimit. A doua zi primesc un e-mail de la ei:

Buna ziua,
Am primit contractul ieri, multumesc, insa avem o problema: nu sunt spatii pentru semnaturile pe care trebuie sa le obtin de la noi. Asa ca, l-am refacut. Va rog sa il printati asa cum este si sa il trimiteti din nou, semnat si stampilat, in 2 exemplare. Daca ati reusi azi, ar fi ideal pentru a-l putea avea maine la eveniment.
Multumesc mult!
O zi buna! :)
Cu stima,
X

Ma duc si caut contractul, si il deschid la fila cu semnaturile. I-am facut o poza, pentru ca daca as povesti doar cu vorbe, presupun ca nu m-ar crede nimeni. E poza de aici, ceva mai jos.

I-o trimit si avocatului nostru, dupa care pun mana pe telefon si sun, il intreb daca o firma poate sa-l dea afara pe angajatul care trimite un asemenea e-mail. Mi-a spus ca nu, fiindca o sa se duca angajatul la judecator, si acesta iscaleste o hartie prin care spune ca angajatul a fost dat afara abuziv. Si mai primeste si daune morale, pentru ca a fost traumatizat psihic si insultat.

Asa merg lucrurile, deci…

Si o scurta intrebare:

Ce credeti ca trebuie facut cu acest angajat?

View Results

Loading ... Loading ...

Intreaba sau comenteaza         (38 comentarii) 1. Pingback: De ce nu poate fi dat afara un angajat care…? (II) | Blogul lui George Butunoiu

 2. monica micu - 17.12.2015 la 10:24 pm

  “Birou Comunicare si relatii ………pubice”

  (?!)

  Hm.

  • George Butunoiu - 18.12.2015 la 10:52 pm

   :) :) :) GB

 3. monica - 17.12.2015 la 9:39 pm

  ” Birou Comunicare si relatii pubice ” (….) ?????????!!!!!!!!!!!!

 4. Asha - 16.12.2015 la 1:14 pm

  eu in mai multe articole vad niste fixisme de om in varsta, care se pot accentua. Optimizarea ta cu foile nu a luat in calcul nevoile lor de loc, si ar fi util sa pui o poza cu pagina cu tot cu semnaturi ca daca o sa fie 10 semnatari pe acolo si 3 stampile gen avizat juridic, avizat nu stiu cine, e indreptatit. In plus cum zicea cineva, lasa capacul pe oala ca daca nu ar fi ineficiente in sistemul de stat, nu ar putea unii si altii sa primeasca comodate pe acolo

 5. B - 15.12.2015 la 3:37 pm

  George,
  Ai ramas in pana de subiecte interesante? Nu -ti inteleg reactia.
  Asa cum spunea si Odin mai sus, in companiile serioase (romanesti sau multinationale) sunt reguli (proceduri) cel putin la fel de stricte (atat la vanzari cat si la achizitii) si toate au scopul de a preveni/diminua riscul de frauda.
  Mai mult, orice acreditre pe calitatea managementului iti impune existent unor proceduri in aceste cazuri.

  Contractul trebuie asumat de initiator, verificat de juridic (in cazul unui contract cadru impus, nu mai este nevoie deoarece acela a fost facut de cei de la legal) si apoi vin CEO/CFO.
  Pentru achizitii, inainte de contract se fac renumitele ordine de achizitii, care au vreo 3-4 semnaturi, si abia apoi ajungi la contract. La vanzari dosarul este la fel de stufos, analiza client, aprobare limita de credit& garantii samd.

  In concluzie, articol pare scris de cineva a carui experienta de executive se rezuma la “search”! :) Daca ai lucra intr-o companie serioasa, de marime medie, cu minim 50-100 angajati si ai propune ca cineva sa fie dat afara pentru ca a respectat procedura, ai sfarsi prin a-ti pierde slujba.

  • George Butunoiu - 15.12.2015 la 3:39 pm

   Citeste urmatorul articol, e o continuare lamuritoare a acestuia. GB

 6. Iulia Drajneanu - 12.12.2015 la 8:12 pm

  1. E pagina 3/5. Asta imi spune ca mai urmeaza si pg 4 si pg 5…dar dupa semnaturi nu prea se cade

  2. La zona avizat juridic lipseste numele unui Jur. XXX

  3. De cand are biroul de comunicare rolul de a intocmi contracte. E pur si simplu stupid sa spui cine l-a redactat. Si apoi, tocmai ne-ai spus ca tu i trimis contractul si ei l-au corectat, in acest caz, e chiar o chestiune de “drepturi de autor” ca au scris asa.

  Poate am ratat cu totii cheia ironiei dar cred ca am gasit si singura vreo trei semne de incompetenta

  • George Butunoiu - 13.12.2015 la 5:30 am

   4 si 5 erau goale in fisier, s-au golit dupa ce am micsorat fontul, am strans randurile si am ingustat marginile. Le-am sters dupa aceea. GB

   • sorin - 15.12.2015 la 3:17 pm

    de regula formatul acestor contracte se stabileste prin ordin de ministru, deci respectivul angajat nu a facut altceva decat sa respecte prevederile respectivului ordin. daca nu facea asta putea fi dat afara pentru neglijenta in serviciu. deci nu e vina lui ca dumneavoastra nu cunoasteti formatul standard al contractelor cu statul.

 7. Pingback: Doar Dorina s-a prins despre ce am scris? | Blogul lui George Butunoiu

 8. Anca - 11.12.2015 la 11:20 pm

  Chiar nu inteleg comentariile ironice la adresa angajatului, este omul potrivit la locul potrivit. Un angajat model: dupa modelul romanesc, genul acesta de oameni face cinste natiei noastre si ne ridica reputatia la nivelul la care este. Domnule Butunoiu dati- mi voie sa repet o fraza pe care probabil o stiti, doar de dragul oricarui roman care ar trebui sa o stie: Rabdarea incepe cand rabdarea se termina.

 9. Mike B - 11.12.2015 la 9:25 pm

  @GB
  Exista progrese, schimbari, etc. in proiectul acelui compendiu al imbecilitatilor mioritice?
  S-ar putea face o emisiune TV cu premii pentru cele mai timpite chestii, sau alta folosita alta media. Poate ar fi mai effective decit cu un judecator.

  • George Butunoiu - 12.12.2015 la 4:05 pm

   Da, s-ar putea face o astfel de emisiune, si presupun ca ar fi foarte usor si ieftin da facut. GB

 10. Popescu - 11.12.2015 la 7:11 pm

  1. Salariatul are dreptate, in institutiile publice sunt necesare foarte multe avize, legile sunt facute in asa fel incat este nevoie de semnaturi nu doar de la manageri, ci si de la jurist, control financiar preventiv, etc. Daca nu ar proceda asa, omul ar fi dat afara urgent. Ar veni Curtea de Conturi si ar fi vai si amar.
  2. Cand statul iti face un favor pentru ca ai ochi frumosi, adica iti da in comodat un spatiu (serviciu refuzat majoritatii muritorilor) e bine sa tii oala acoperita.
  3. Firma in chestiune percepe taxe de participare foarte scumpe la acest curs de initiere in muzica, ca sa nu spun “nesimtite”, desi un adevarat filantrop ar percepe taxe modice, ca doar sunt pentru culturalizarea oamenilor. In acelasi timp, firma isi minimizeaza costurile prin incheierea de contracte de comodat cu institutiile publice, in loc sa achite gramezi de bani unor firme private.

  • Asha - 16.12.2015 la 1:01 pm

   :) ) bine spus

 11. Dorina - 11.12.2015 la 6:39 pm

  George, doar ai menționat din start că e o firmă de stat. Îți dai seama că angajatul acela era plătit fix pentru a măsura distanța de la nume la funcție și tot așa. Nu corespunde, pac cu e-mailul. Asta i-a luat cca jumătate de zi, respectiv și-a justificat salariul de 50 de lei din cei 100 cuveniți zilnic (mă gândesc și eu că ia vreo 2000 ron net). Totodată majoritatea din cei care au comentat nu cred că sunt proprietari de firme, ci angajați. Deci te rog, relax! Și are dreptate avocatul. Cum să dai pe cineva afară din atâta lucru? ar spune judecătorul și ar da cu ciocănelul enervat(ă).

  • George Butunoiu - 11.12.2015 la 7:14 pm

   Da, asa este… :) :) GB

 12. Damasc - 11.12.2015 la 6:25 pm

  Domnule Butunoiu,

  Apreciez atat parerile dumneavoastra cat si umorul din postarile de pe acest blog. Si in general va dau dreptate, dar nu acum.
  Va spun, concret, si de ce: acest gen de angajat mai mult ca sigur a fost format de o conducere chiar mai inapta decat mesajul si actiunile acestuia.
  Lucrez intr-o companie privata, cladita pe scheletul un titan al industrie post-decembriste, care chiar daca a schimbat conducerea acelor vremuri, a adus la carma oamenii cu aceleasi deprinderi. De fapt odraselelor altor fost mari si iubiti lideri.
  Acestia perpetueaza indobitocirea procedurala si cladesc muntii de hartii. Iar bietii angajati au doar vina ca nu se lumineaza si nu vor sa se lumineze vreodata. Cu alte cuvinte ei sunt limitati, dar cei care ii conduc ii tampesc si mai rau.
  I-a format sefu’, boss-ul, gorila afla din jungla de hartii in care isi duc existenta.

  • George Butunoiu - 11.12.2015 la 6:30 pm

   Ca sa traduc ce am scris, cand am spus (scris) ca trebuie dat afara cel care a trimis e-mailul, credeai ca ma refeream chiar la el, precis si cu nume? GB

   • Damasc - 11.12.2015 la 6:36 pm

    :) Mai bine schimbati furnizorul cu totul si scapati si de angajatul enervant. Asta e alt subiect.
    Sa nu fim totusi iertatori cu boss-ii care se plang de ineficienta pe care chiar ei o cladesc prin lipsa de viziune si organizare.
    La ce am scris eu nu cred ca este nevoie de traducere: asa conducere -> asa angajati.

 13. George Butunoiu - 11.12.2015 la 6:24 pm

  Mai are cineva, in afara de mine, senzatia ciudata ca unii dintre cei care comenteaza aici nu au inteles despre ce am scris eu in articol? Ca unii au crezut, de pilda, ca eu am scris despre numarul mare de semnaturi care trebuie puse pe un asemenea contract, banal, in fond? Sau ca au crezut ca eu vorbeam chiar de angajatul care mi-a trimis e-mailul, si despre el cu precizie cand spuneam ca trebuie cineva dat afara de acolo? GB

  • probably me - 11.12.2015 la 10:10 pm

   Putem presupune ca mesajul v-a fost adresat de catre un asistent managerial ori chiar de catre responsabilul/specialistul in comunicare&PR din coloana de semnaturi ale institutiei publice. (imaginea paginii din contract)
   Acesta este un exemplu de noncomunicare institutionala/protocolara.

  • Odin von Asgard - 11.12.2015 la 10:10 pm

   Cred ca am citit de 10-12 ori articoulul. Este posibi sa fiu…obosit :) . Tot obositi sunt si ceilalti care, au inteles ca v-a deranjat faptul ca, interlocutorul dvs. a adaugat nu stiu cate nume. (Totusi nu 8-10 semnaturi ca in cazul meu!). Omul nu a facut ALTCEVA decat sa urmeze procedurile domnule Butunoiu. Nu cred ca trebuie sa adaug ce s-ar intamapla daca vreun angajat al dvs. NU ar urma procedurile (sau al meu de exemplu, la mine ar zbura cu viteza luminii!, doar pot presupune ce s-ar intampla la dvs, insa banuiesc ca ceva absolut similar, nu?)

   • George Butunoiu - 12.12.2015 la 7:38 am

    Doamne, Dumnezeule… am inceput sa dau raspunsul aici, insa e mai lung si mi se pare important, asa ca fac un articol separat cu el, mai ales ca mi se pare semnificativ si nu as vrea sa ramana un comentariu la comentariu la comentariu… Multumesc, oricum, pentru interesul asupra lamuririi subiectului! GB

   • Mare-i gradina, si ultra populata - 12.12.2015 la 9:27 pm

    Ai dreptate, esti foarte obosit.

   • Mare-i gradina, si ultra populata - 12.12.2015 la 9:44 pm

    Dupa ce te odihnesti, poate ne traduci si ceea ce vrei sa ne spui.

 14. Adrian - 11.12.2015 la 5:28 pm

  Dincolo de profesionalismul de care a dat dovada angajatul (procedura de semnare a contractelor in institutie, inregistrarea documentelor, alte reguli interne, etc.) pe care le-a respectat, cuprinsul mail-ului de solicitare suplimentara este de o curtoazie profesionala, care rar mai apare in mail-urile din ziua de azi. Pana si faptul, plin de solicititudine prin care pronunta “ar fi ideal” – adica in avantajul “clientului”, denota acest lucru. Cu siguranta nu as da afara un astfel de angajat; poate un pic mai mult – i-as solicita parerea sa eficientizeze activitatea, avand in vedere anumite nuante birocratice in materie de proceduri, pe care evident le cunoaste :) – zic !

  • Doru - 12.12.2015 la 12:13 am

   Sunt de acord cu Adrian. In plus, aceasta postare denota lipsa de profesionalism a celui care a scris-o. Este pacat de diplomele cu care se lauda autorul. Ar putea cel vizat de comentariul autorului sa il dea pe acesta in judecata pentru încercare de denigrare.

 15. Romulus - 11.12.2015 la 4:18 pm

  Nimic! Pentru că voi primiți ceva gratis de la comodant, iar comodantul are 5 indivizi care trebuie să semneze și să ștampileze motiv pentru care, se pare, aveau nevoie de spațiu. Iar faptul că a refăcut contractul și vi l-a trimis a fost un ajutor; puteau să vă pună pe voi s-o faceți…

 16. Odin von Asgard - 11.12.2015 la 4:17 pm

  Am lucrat doar in privat, si am urmatoarele observatiuni:
  1. La o mare firma, producator in domeniul echipamentelor energetice, sa-i spunem S, contractul TREBUIA sa fie semnat de cel putin trei persoane (CEO, CTO si CFO) SI AVIZAT de departamentul Juridic=a-4-a semnatura. In plus, daca era implicata vreo divizie trebuia semnat si de Head of Division(a-5-a semnatura), dar adesea erau implicate 4-5 divizii=9-10 (NOUA SAU ZECE) semnaturi…Aceasta este procedura urmata si de alte multinationale (am lucrat si la concurenta lui S, sa-i zicem Sch – identic si la fel, DOAR alte fete si alte nume).
  2. Procedura era destinata – in principal – IMPIEDICARII unui singur OM sa dispuna DISCRETIONAR de resursele firmei (in romaneste, sa NU se poata intelege cu clientul la “para indarat” fiind implicati mai multi oameni INTOTDEAUNA. Mai mult decat atat, pentru contracte peste 100,000 Euro (un proiect de-al companiei S, putea, cu usurinta atinge 50-70 M Euro!!!) era necesar aprobarea scrisa a filialei mama (din alta tara), iar peste 4 M Euro SI APROBAREA HQ (si asta in alta tara, alta decat cea a filialei mama).
  3. S-a mers pana acolo incat ERA STRICT INTERZIS ca cei trei capi (CEO, CTO, CFO) sa zboare SIMULTAN cu acelasi avion=>3 oameni, 3 avioane!!

 17. DD - 11.12.2015 la 2:35 pm

  Acum ceva timp imi vine un e-mail de la o companie partenera cu un fisier destinat teoretic principalului competitor. Expeditorul persoana importanta. Fisierul imi dezvaluia practic planul lor pe o parte din perioada urmatoare. M-am uitat interzis pret de cateva secunde pentru ca nu mi-a venit sa cred ce aveam in fata (stiind cine este si ce pozitie are persoana respectiva). Textul din corpul e-mailului imi spunea clar ca a fost o greseala. Am scris un reply politicos in care sugeram ca probabil destinatarul trebuia sa fie X. Bineinteles, persoana este in continuare acolo, competitorul nostru nu era capabil sa execute planul respectiv (ceea ce s-a si intamplat de altfel), asa ca viata merge inainte. De ce ar trebui sa ne mai mire?!?!? :)

 18. Elena - 11.12.2015 la 1:35 pm

  Mai mult ca sigur angajatul urmeaza niste instructiuni probabil primite verbal de la vreun sef.
  Sau probabil ca s-a mai dus la semnat cu un document similar si onor sefimea a fost deranjata ca nu are loc sa semneze si atunci omul procedeaza in consecinta.
  De obicei pestele de la cap se impute ☺.

 19. Ionut - 11.12.2015 la 12:59 pm

  Mie mi se pare ca ceea ce a cauzat aceasta reactie gresita este de fapt incompetenta celui care a printat un astfel de contract. Mare Domn Butunoiu, eu stiu ca atunci cand ma astept sa primesc un numar de semnaturi pe o hartie trebuie sa ofer spatiu in document pentru acele semnaturi, faptul ca nu ati prevazut acest lucru arata ca prima incompetenta in aceasta poveste va apartine.

 20. XXX - 11.12.2015 la 10:49 am

  Nu cred ca e vina angajatului, sigur e vreun sef care fie nu vrea sa semneze (si a nascocit un motiv din asta), fie nu corespunde “modelului” de document pe care il are in cap. Sau poate are o semnatura cu amprenta mare (stiu eu, cu blazon si sigiliu de ceara ca in Evul Mediu…;).

  Eu vad lucruri similare “on a weekly basis”.

 21. aichiuless - 11.12.2015 la 10:42 am

  Da’ chiar nu-ti inteleg problema George. Da, vin sarbatorile si-ti place sa (mai) crezi in Mosu’, recte ca toti am avea iq-uri skyrocket, dar din pacate, si nu-mi place ca-s eu cel ce-ti aduce noutatile, Mosu’ nu exista, iar 90 la suta dintre noi ne chinuim sa intelegem diferenta dintre integrame si integrale.

 22. Cosmina - 11.12.2015 la 10:27 am

  Buna GB!
  Am primit ctr.-ul tau ieri parca, mersi! Insa Houston;) we have a problem. NU SUNT SPATII PENTRU SEMNATURILE PE CARE EU TREBUIE SA LE OBTIN DE LA NOI!!! Asa ca, A TREBUIT SA REFAC EU CONTRACTUL. Asa ca, sa il printa-ti la voi inca o data asa cum este (u see att!:) si sa il retrimiteti inca o data cu curierii la noi, cat mai repede, daca se poate imediat, azi. u know , ideal ar fi SA IL AVEM MAINE LA EVENT .
  Multumecs mult!
  Best regards,
  ME
  PS: dau o cafea! si apa plata pe langa! o zi buna.:)

  • Cosmina - 12.12.2015 la 2:08 pm

   dezambiguizare:
   acest mesaj trebuie citit in cheie ironica. sunt o cititoare a blogului Domnului Butunoiu, nicidecum autoarea mesajului original citat in cadrul articolului.
   Cosmina C.

Intrebari si comentarii


one × = 4